COVID 19 -  Състоянието в момента


    Вече около 10 месеца се намираме в състояние на пандемия от SARS Corona virus 19. Той е от семейството на корона вирусите, които се разпространяват основно при животни. Предполага се, че първият заразен е от консумация на прилеп и, че оттам започва епидемията от корона вирус. Това поне е официалната версия, която не е много вероятна, тъй като китайците консумират прилепи и други животни от векове, но досега не са имали предаване на вируса към човек. По-вероятно е вирусът да е създаден в биологична лаборатория и да е изпуснат преди да бъде създадена ваксина за него.

    Първите случаи са регистрирани в град Ухан, град в централен Китай, където заболелите развиват бързо и тежко протичаща пневмония неподдаваща се на обичайното антибиотично лечение и протичаща тежко, а понякога и с летален край. По-късно се установи, че причината за летален изход е не толкова в развитието на бронхопневмонията, а в тромбоза на малките кръвоносни съдове и затрудненият пренос на кислород към тъканите. Интубацията в повечето случаи не е ефективна, защото тя вкарва кислород към белите дробове, но в тях той не се усвоява нормално.

    Вирусът се разпространява по въздушно-капков път, което го прави много лесен за разпространение.

    Ухан бе тотално изолиран, но това не предотврати разпространението на вируса, който се разпространи много бързо в Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

    Първата държава в Европа, която беше най-силно засегната и с най-висока смъртност е Италия.

    Страна без нито един случай на корона вирус е Северна Корея.

    B България първият случай на корона вирус бе установен на 20.03.2020 г.  След около 2 седмици цялата държава бе тотално затворена за около месец и половина. Преди лятото, броят на новозаразените случаи остана сравнително висок около 100 - 200 човека на ден.

    През ноември броят на новозаразените рязко се увеличи и стигна до около 4000 на ден. Рязко се увеличиха и смъртните случаи, които стигнаха до 100 – 150 души на ден.

    По време на кризата се видяха всичките проблеми в здравеопазването, които са от години, но сега се проявиха в пълна степен.

    Първо мерките за изолация нямат абсолютно никакъв ефект върху разпространението на вируса. Инфекциите, които се разпространяват по въздушно капков път не могат да бъдат ограничени с карантина освен, ако  никой не излиза от вкъщи за около 1 месец, което е практически невъзможно.

    Всичките болници бяха задължени да разкрият отделения за лечение на болни от корона вирус. Вследствие на което, болните с други заболявания нямаха възможност да се лекуват, защото ги беше страх да отидат на лекар или пък да постъпят в болница, за да не се заразят с корона вирус.

    Можеше да се отделят 5-6 големи болници, които да лекуват само болни с covid 19, а останалите болници да   лекуват болни с други заболявания, които не са изчезнали и също трябва да се лекуват. Смъртността от инфаркт, инсулт и онкологични заболявания е в пъти по-голяма от смъртността от covid 19. Да не говорим, че една болница с ортопедична или акушеро-гинекологична насоченост няма нужното оборудване и персонал, за да лекува болни от корона вирус. Не може хирург, който цял живот е оперирал стави за 2 дни да стане реаниматор и да лекува болни с дихателни проблеми.

    Хората бяха масово съветвани от всички официални медии по никакъв повод да не ходят на лекар и да бъдат лекувани от личните си лекари по телефона. Въпреки бързият напредък на техниката, медицината е област, която не може да бъде практикувана по телефона.

    Пациентът трябва първо да бъде прегледан и след това да бъде лекуван. Лекуването по телефона води до много грешки, които някога могат и да бъдат фатални.

    В момента с моята практика преглеждам основно хора, които са чакали 4-5 месеца, не са се лекували или са лекувани по телефона и заболяванията им са усложнени. Едно лечение проведено навреме може да бъде 6-7 дни, а проблем, който е отлаган в течение на месеци отнема и месеци продължително лечение.

    За щастие започна процес по разработката на ваксини и тяхното прилагане. Ваксината на Pfizer е вече в употреба, а до дни се очаква да бъдат одобрени и ваксините на Moderna и на Astra Zeneca.

    Повечето страни започнаха масово да ваксинират медицинският персонал и възрастните хора.

    Надявам се, че след масовата ваксинация и достигане на стаден имунитет от около 70-80% от населението да се приключи с тази епидемия и да се върнем към нормалният начин на живот, които липсва на всички.